« دلیل وجود لعن و نفرین در زیارت عاشورا؟ | آمدهایم در هوای خراسان کربلایی شویم » |
پیاده روی اربعین؛ زمینه ساز الگوی تمدن اسلامی
- با توجه به سنت و سیره مسلمانان و شیعیان در زیارت و پیاده روی اربعین به سمت کربلای معلی، که نشانه آن را شاید از صدها سال قبل داشتیم و در روایات نیز به این مسأله اشاره شده، …
امروز به گونهای زیارت اربعین مطرح شد که برای جامعه بشری دارای پیامهای مهم است. اگر ما به سمت تمدن اسلامی که با ویژگیهای دین اسلامی همراه باشد حرکت کنیم، این بخش از پیاده روی میلیونها زائر و عزادار و از اقوام مختلف و در سنین گوناگون و مشاغل متعدد و دهها ویژگی دیگری که این پیاده روی دارد، همه اینها میتواند زمینهساز الگوی تمدن اسلامی باشد.
به عبارت دیگر تمدن اسلامی اگر در بخش معنوی بخواهد تمدنی باشد که بر اصل عدالت، احسان، تعاون، همکاری، دلسوزی، ضد ظلم و ستم و به یاری شتافتن مظلوم و … استوار باشد، جلوههای معنویتی زیارت اربعین این مسایل و دهها نکته شبیه آن را همراه دارد.
به بیان دیگر در پیاده روی اربعین زائران با اعلام آزادگی و بصیرت، ایثار و فداکاری و صبر و مقاومت و تکریم و محبت به انسانها و غیرت و عفت و برائت از ظالمان و اندیشه جهادی و استقبال از شهادت در راه خدا و رعایت حقوق دیگران، همراه هستند. این افراد شعارهایی را مورد نظر دارند که برگرفته از شعور و شعار کربلای حسینی است.
این پیاده روی با این نگاه و ویژگیها میتواند نمونهای از فرهنگ دینی تمدن سازی باشد که در آن نه تنها پیروان یک مذهب، مانند شیعه، یا یک دین همچون مسلمانان، بلکه پیروانی از ادیان و مذاهب گوناگون در آن شرکت میکنند و به عبارتی وقتی بزرگترین اجتماع بشری در سالهای اخیر در مراسم پیاده روی زیارت اربعین شکل گرفت، نماد یک تمدن بزرگ بشری است که برای همه انسانها دارای پیام بوده و امروزه با کمال تأسف با اینکه دنیا و جهان معاصر را با نام دهکده اطلاعاتی و رسانهای از آن یاد میکنند، اما صاحبان قدرت و رسانه به صورت کافی این جریان تمدن ساز را به دیگران اطلاع رسانی نمی کنند.
آنچه در سالهای قبل و امسال انجام شد، اگر انسانهای آزاده روی کره زمین از هر قوم و ملیتی و از هر مذهب و دینی و حتی بیدینان از این شور و حماسه و استقبال باخبر شوند به عظمت آن پی میبرند، چنان که عده اندکی که باخبر شدند زبان به تمجید و ستایش گشودند.
به نظر میرسد پیاده روی اربعین با این حماسهای که امروز در حال ایجاد و آفرینش است، میتواند بر ابعاد مختلف تربیتی، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و حتی مسایل بدنی و جسمانی برای همگان پیام آور باشد.
سبک زندگی که در این مراسم به نمایش گذاشته میشود، همراه با ایثار و احسان و پاسداشت مقام شهیدی است که بیش از 1370 سال قبل به شهادت رسیده، با توجه به این ابعاد میتواند در سبک زندگی امروز بشر تأثیرگذار باشد. شاید به همین دلیل است که در مراسم اربعین پیروان ادیان و مذاهب دیگر حاضر میشوند تا به شعار اصلی آن که آزادگی و برائت از ظلم است، برسند. تمدن اسلامی هم پایه ریز عدالت و بر مدار از بین بردن ظلم و ستم است، چنانکه وعده خدا در قرآن کریم برای ظهور کامل دین الهی برپا شدن عدل و داد در جهان است و موضوع مهدویت در میان مسلمانان تأمینکننده این هدف عالی اسلامی است که حکومت جهانی پُر از عدل و داد و برون از ظلم و ستم را نوید میدهد.حجت الاسلام عزالدین رضانژاد
فرم در حال بارگذاری ...