« یاس کبود | راههای محبوییت عندالله » |
نشست علمی در قم برگزار شد
قم - ایرنا - نشست علمی فقه الاخلاق روز سه شنبه در سالن اجتماعات نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها در قم برگزار شد.
به گزارش ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین محمد عالم زاده نوری مدیر گروه اخلاق مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در این نشست بیان کرد: پس از شکل گیری انقلاب اسلامی، حوزه های علمیه متوجه نیازهای اجتماع شدند و فقه های تخصصی به منظور ارائه الگوهای اسلامی در بخش های مختلف شکل گرفت.
وی گفت: وقتی ما به آموزه های اخلاقی اسلام توجه کنیم و بخواهیم آنها را از منابع دینی استخراج کنیم به فقه الاخلاق احتیاج پیدا می کنیم.
وی با اشاره به اینکه از 12 سال پیش تاکنون مرکزی در حوزه علمیه قم شکل گرفته است که به گزاره های اخلاق اسلامی به صورت علمی توجه می کند، افزود: اگر قرار باشد اخلاق اسلامی به عنوان یک علم مورد توجه قرار بگیرد باید چگونگی پژوهش در این حوزه مشخص شود که فقه اخلاق در این مرتبط راهگشاست.
وی ادامه داد: در یک معنا می توان فقه الاخلاق را به معنای کشف احکام فقهی یعنی حلال و حرام ها در حوزه اخلاق تعریف کرد اما از دید وسیع تر این کافی نیست و باید فقه الاخلاق را کشف نظام اخلاق اسلامی از میان منابع دینی دانست که تنها خود را محدود به مرزبندی حرام و حلال نمی کند.
در ادامه این نشست رضا حبیبی استاد حوزه و دانشگاه گفت: در مکتب تشیع از همان ابتدا امکان تحقیق و ارائه نظر با روشمندی خاصی رایج بوده است که همین نکته نشان دهنده اهمیت اجتهاد و کشف احکام فقهی از طریق بررسی منابع مورد نظر است.
وی با اشاره به اهمیت بومی سازی واژگان پژوهش و لزوم توجه به نیازهای امروز جامعه اسلامی افزود: باید امکان تولید ایده های جدید از طریق نگاه به منابع دینی و اجتهاد از طریق دسترسی به منابع معتبر و مباحث عقلی در احکام فراهم شود.
وی با بیان اینکه فقه جواهری با فراهم ساختن زمینه های ارائه ایده های نوین، ظرفیت خوبی برای طرح بحث فقه الاخلاق دارد، گفت: برای رسیدن به فقه الاخلاق باید به روش اجتهادی در اخلاق و مبانی و چارچوب های آن توجه کنیم.
حبیبی ادامه داد: در کنار منابع یاد شده می توان به نکات اخلاقی قابل توجهی که از طریق دعاها و مناجات های موجود توسط بزرگان دین به دست ما رسیده اند نیز توجه کرد.
حجت الاسلام و المسلمین امیر غنوی استاد اخلاق هم در این نشست با اشاره به اینکه در فقه الاخلاق نباید تنها به احکام شرعی توجه کرد گفت: فقیهان دین از گذشته به بحث اخلاق فراتر از نگاه فقهی توجه داشته اند، اما به نظر می رسد این روند با آغاز دوران غیبت و نفوذ فرهنگ روم و ایران به سرزمین های اسلامی به سمت پاسخ گویی به مسائل جدید حرکت کرده است.
وی افزود: زمانی که در فقه الاخلاق به اجتهاد توجه می شود باید در چارچوب دلیل ها و سنت ها حرکت کرد و نباید دیدگاه های فردی به بحث تحمیل شود.
وی ادامه داد: با استفاده از فقه الاخلاق می توان در برابر چالش های اخلاقی جهان مدرن مقاومت کرد و علاوه بر ایجاد حیات دینی و عقلانی برای انسان ها، آنها را به سمت حیات طیبه نیز هدایت کرد.
این نشست علمی به عنوان پیش نشست همایش ملی فلسفه اخلاق در قالب سلسله نشست های دانشجویی با همکاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، انجمن علمی اخلاق حوزه علمیه قم و انجمن علمی دانشجویی اخلاق اسلامی دانشگاه معارف اسلامی با حضور استادان و صاحب نظران حوزه و دانشگاه برگزار شد.
فرم در حال بارگذاری ...